Månhusets guide till Hoverboards

Hoverboards, det vill säga självbalanserande scooters, är det perfekta sättet att ta sig fram. Just därför är det inte så konstigt att de har stigit i popularitet det senaste året. Förutom att de ser häftiga och futuristiska ut så är de inte så svåra att manövrera heller, men övning och färdighet krävs givetvis, och det gäller att vara försiktig. Här kommer vår guide till hur en Hoverboard fungerar och hur man ska åka på den.

Att åka

För att en Hoverboard ska röra sig så måste man först och främst luta sin kropp lite lätt åt det håll man vill åka. Det kan dock vara värt att poängtera att man ska vara försiktig och inte luta sig för mycket då man kan riskera att ramla av. Det räcker att skifta sin vikt en aning för att få Hoverboarden att sätta igång. Det finns nämligen trampdynor som man står på som är anledningen till att scootern börjar åka. När man lutar sig så trycker man ner dynorna och då skjuts en liten ”vägg” av plast fram och hamnar mellan den infraröda sensorn och den infraröda ljusdioden. När sensorn inte känner av ljuset så kommer Hoverboardens motor att sätta igång, och scootern börjar då åka.

Att svänga är lite svårare än att bara åka. Man ska då röra sitt ena ben framåt, och eventuellt sitt andra ben bakåt beroende på hur skarp sväng man vill utföra. Vill man svänga till vänster så knuffar man fram sin högra fot, alltså den motsatta foten. Den andra foten kan man låta vara still ifall man är ute efter en mjukare svängning, men vill man ha en skarpare sväng så trycker man ner hälen.

Hur är en Hoverboard självbalanserande?

En Hoverboard är som sagt en självbalanserande scooter, men vad innebär det och hur fungerar det? Det är nämligen så att det finns lutningssensorer i hjulen som skickar information om hur långt man lutar sig till gyroskopet. Denna information skickas då vidare till något som kallas för huvudlogikkortet. Ju mer man lutar sig desto snabbare kommer motorn att snurra för att hinna ikapp ens tyngdpunkt. Denna enkla mekanik gör så att man kan kontrollera farten med sin egen vikt, vilket är vad som gör den självbalanserande.

hoverboard
Bild lånat från Hoverboard.se

Säkerhet

En Hoverboard har ett laddbart batteri, vilket innebär att man ska vara väldigt försiktig. Säkerhet är trots allt viktigast, och det gäller även när det kommer till att ladda Hoverboarden. Man ska se till att alltid följa instruktionerna, och dessutom inte ladda batteriet för länge eller utan uppsyn. Just därför bör man utesluta laddning under natten.

Om batteriet skadas vid exempelvis en krasch så ska man se till att byta ut den så snabbt som möjligt. Ifall batterierna är skadade och används så kan de överhättas, vilket kan sluta katastrofalt. Ta därför itu med det på en gång så att inga fler problem uppstår.

Se även alltid till att använda skydd och åka försiktigt vid inlärningsfasen. Säkerhet är viktigt på många fronter, trots allt.

https://hoverboard.se/ och Månhusets guide till airboards har även en hel del information ifall man vill läsa in sig lite närmare. Dessutom så kan man köpa Hoverboards hos hoverboard.se!